Verse Falafel: Een Gezond en Smakelijk Recept
Ik ben momenteel aan het genieten van een vakantie in Frankrijk. Vakantie betekent vooral meer tijd voor dingen waar je anders niet genoeg aan toe komt. Voor mij is dat veel lezen, maar ook experimenteren in de keuken is pure ontspanning.
Een tijdje geleden kwam ik een recept tegen voor verse falafel, zonder tarwebloem en zonder frituren. Natuurlijk kan je falafel ook kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is niet alleen gezonder, het smaakt ook beter. Bovendien kan je de kruiden perfect aanpassen aan je eigen smaak. Falafel is een favoriet bij vegetariërs, maar ook liefhebbers van de Midden-Oosterse keuken kunnen deze heerlijke “kikkererwtenburgertjes” waarderen.
Naast de falafel is een goede kwaliteit Griekse olijfolie essentieel om de smaak naar een hoger niveau te tillen. Een scheutje extra vierge olijfolie geeft niet alleen een rijkere smaak, maar maakt de falafel ook smeuïger.
Ingrediënten
- 250g kikkererwten, uit blik of gekookt
- Een grote bos verse peterselie
- 1 geraspte wortel
- 1 fijngesneden ui
- 6 geperste teentjes knoflook
- 4 eetlepels kikkererwtenmeel (of andere ongeraffineerde tarwevrije bloem)
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel karwijzaad (gemalen)
- Zeezout en peper naar smaak
- 1 eetlepel tahin (optioneel, voor extra romigheid)
- Olijfolie of kokosolie om in te bakken
Bereiding
- Kikkererwten voorbereiden:
- Als je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel ze goed af tot het water helder is.
- Gebruik je gedroogde kikkererwten? Laat ze dan een nacht weken en kook ze volgens de verpakking.
- Falafeldeeg maken:
- Doe de kikkererwten in een keukenmachine en maal tot een gladde massa.
- Voeg een scheutje Griekse olijfolie toe voor een smeuïge textuur.
- Meng de kikkererwtenpasta in een grote kom met de rest van de ingrediënten. Meng alles goed door elkaar.
- Falafel vormen:
- Neem telkens een eetlepel van het mengsel en vorm met je handen kleine falafelballetjes of schijfjes.
- Bakken:
- Verhit olijfolie of kokosolie in een pan en bak de falafels ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
- Je kan ze ook vooraf maken en kort opwarmen voor het serveren.
- Serveren:
- Falafel smaakt heerlijk met een salade of in een pitabroodje met hummus en tahin.
- Serveer met een zuiderse ovenschotel van courgette, aubergine, tomaat en mozzarella voor een complete maaltijd.
Waarom Olijfolie Belangrijk is
Falafel en olijfolie gaan hand in hand. Door te kiezen voor een hoogwaardige Griekse olijfolie, voeg je een rijke, fruitige smaak toe die perfect past bij de Midden-Oosterse kruiden. Olijfolie bevat bovendien gezonde vetten die bijdragen aan een gebalanceerd dieet.
Heb je dit recept geprobeerd?
Laat in de reacties weten wat je ervan vindt! 🥙